Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης + 9 Μαΐου 2019

Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης


"Εσύ που είσαι στο Μοναστήρι, όταν πλησιάσεις τον αδελφό σου, εσύ που είσαι σύζυγος, όταν πλησιάσεις τον ή την σύζυγό σου, εσύ που είσαι πατέρας, μητέρα, όταν πλησιάσεις το παιδί σου… ό,τι θα του πεις, ό,τι σκέφτεσαι να του πεις, πες το, αφού πρώτα του πεις δυο κουβέντες που θα του δώσουν χαρά, παρηγοριά, μια ανάσα. Να τον κάνεις να πει, ανακουφίσθηκα, χάρηκα!
Να κάνετε τους άλλους να σας καμαρώνουν, να σας αγαπούν, να χοροπηδούν από τη χαρά τους, όταν σας συναντούν. Διότι όλοι οι άνθρωποι στην ζωή τους, στο σπίτι τους, στο σώμα τους και στην ψυχή τους έχουν πόνο, αρρώστιες, δυσκολίες, βάσανα, και ο καθένας κρύβει τον πόνο μέσα στο πουγγί του το κρυφό, μέσα στην καρδιά του, στο σπίτι του, για να μην το ξέρουν οι άλλοι. Έτσι εγώ δεν ξέρω τι πόνο έχεις εσύ και εσύ δεν ξέρεις τι πόνο έχω εγώ. Μπορεί να γελώ και να φωνάζω, να παίζω, αλλά κατά βάθος πονώ, και γελώ και φωνάζω, για να σκεπάσω την λύπη μου. Γι’ αυτό δώσε στον άλλον πρώτα ένα χαμόγελο..." 



Γέροντας Αιμιλιανός-Περί προσευχής (βίντεο με τον ίδιο, από Γερμανική εκπομπή)



Οι οπλίτες της ειρήνης (ομιλία)
..Ομιλούμε περί πολλών για πράματα που αγνοούμε και δεν τα βιούμε. Είναι μια ψυχολογική κίνηση που αντισταθμίζει το κενό της ψυχής μας που έχουμε.Μιλάμε για πράματα που δε τα πράξαμε και δεν τα ζούμε.Ο άνθρωπος θέλει να νιώσει και να αποδείξει ότι είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας.Παραδείγματος χάριν ομιλούμε περί ειρήνης..
...Εμπεριέχεται η νίκη από το Χριστό όταν λέγει ο ίδιος:
Ίνα εν εμοί ειρήνην έχητε (Ιω 16,33), δηλαδή, να μπαίνετε μέσα στα σωθικά μου.Να χάνεστε, πως μπαίνεις στη θάλασσα και χάνεσαι και πλέεις και κάνεις μακροβούτια.Να κάνετε μακροβούτια μέσα στην αγάπη του Θεού, όπως πέφτει το μικρό το παιδάκι στην αγκαλιά της μάνας του.Έτσι όταν θα κάνουμε, έχουμε την ειρήνη και ας υπάρχουν θροΐσματα πολέμου.Δεν ητόμεθα ούτε νικάμε.Εκείνος είναι που μας τη χαρίζει...


Επίσης: 

« ...Μόνο το, άχ που είσαι Θεέ μου, μπορεί  να μας κάνει ορατή της αόρατη παρουσία του Θεού…Εμείς δίνουμε την βούληση μας, το είναι μας, Εκείνος διευθετεί τα πάντα, μας ζυμώνει..»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου