Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Μ.Τετάρτη-M.Πέμπτη






Από π.Λίβυο

Μου έλεγε αυτές τις μέρες ένας φίλος, ότι η κόρη του που είχε χρόνια να του μιλήσει, τελικά τον πλησίασε. Του είπα ότι ο Θεός απάντησε στις προσευχές σου. Μα "πάτερ μου" είπε, "να σου πω την αλήθεια εδώ και καιρό είχα παύσει να προσεύχομαι για αυτό το θέμα….". Ναι του απάντησα, "μπορεί τα χείλη σου να μην ζητούσαν τίποτε πλέον αλλά η καρδιά σου δεν σταμάτησε ποτέ να πονά και ελπίζει. Και ο Θεός δεν κοιτάει μονάχα τι λένε τα χείλη μας, αλλά κυρίως τι ποθεί η καρδιά μας."
Γιατί τα αναφέρω όμως αυτά; Διότι σκέφτομαι ότι ο Χριστός όταν συναντάει την πόρνη γυναίκα, βλέπει αυτό που δεν μπορούσαν να δουν οι υπόλοιποι.Τι έβλεπε ο κόσμος; Μια γυναίκα που έκανες άσχημες πράξεις. Οπότε η ταμπέλα που της έβαλαν έγραφε πόρνη.
Ο Χριστός όμως δεν βλέπει μόνο το λάθος, το σφάλμα, την άστοχη πράξη , αλλά κυρίως την καρδιά μας. Και αυτή η γυναίκα μπορεί να έπεσε στην πορνεία, αλλά δεν έπαυσε ποτέ στο βάθος της ύπαρξης της, να παραμένει αθώα και αγνή.
Ο Θεός δεν βλέπει μονάχα την επιφάνεια μας, που σαφέστατα πολλές φορές έχει τα μαύρα της τα χάλια. Ο Θεός βλέπει, γνωρίζει και συνεργάζεται με τα άδηλα και κρύφια της ύπαρξης μας.
Μπορεί οι πράξεις μας για πολλούς και διαφόρους λόγους να είναι λανθασμένες και άστοχες, μα η καρδιά μας, το βάθος της ύπαρξης μας να διψά Θεό.
Οπότε μην μας εκπλήσσει όταν βλέπουμε ο Θεός να ενεργεί θαύματα, τότε που εμείς έχουμε απολύτως σωπάσει ή τότε που τα έχουμε κάνει θάλασσα.
Επίσης μην μας φαίνεται παράξενο όταν άνθρωποι που φαινομενικά είναι εκτός εκκλησίας λαμβάνουν χάρι και χαρίσματα, ευλογίες και δωρεές στην ζωή τους. Και λες εσύ που πας στην εκκλησία χρόνια και παλεύεις με τον εαυτό σου και τα πάθη σου, «μα πως έγινε αυτό…;».
Έγινε και θα γίνεται, διότι ο Θεός έχει παράδοξους τρόπους που κοινωνεί με τους ανθρώπους. Ξέρει και βλέπει το βάθος των ανεκλάλητων καημών, πόθων και αιτημάτων της ψυχή τους.
Άλλωστε στις ημέρες αυτές, της Μ. Εβδομάδος βλέπουμε με ξεκάθαρο τρόπο αυτή την μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή στην καρδιά ενός μαθητή μπορεί να κρύβεται ένας προδότης και στην καρδιά μιας πόρνης μια αγνή αγία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου